گواهی سپرده بورس، مسیر جدید خودرودار شدن + جزئیات حذف وثیقه ۳۵ درصدی بانک مرکزی برای واردات خودروی جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر هشدار سازمان بازرسی کل کشور به وزیر راه و شهرسازی درباره وضعیت بلیت هواپیما رئیس کمیسیون فرش اتاق بازرگانی: تجارت خارجی تقریبا در حالت تعلیق قرار گرفته است اطلاعیه فرودگاه مهرآباد به مسافران روز جمعه (۱۷ مرداد ۱۴۰۴)؛ ۲ ساعت زودتر حرکت کنید قیمت طلا، دلار، سکه و ارز امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد مهلت ثبت‌نام خودرو‌های وارداتی و وکالتی کردن حساب‌ها برای بار دوم تمدید شد راهنمای خرید میلگرد با پروانه ساختمان (میزان سهمیه + شرایط) آیا مزایای رفاهی کارگران مشمول مالیات می‌شود؟ مهلت استفاده از بخشودگی جرائم بیمه شخص ثالث امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) به پایان می‌رسد قیمت ارز اربعین امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد | دینار عراق چند شد؟ تخفیف های فروش؛ بازی دو سر بُرد یا شگردی برای گران فروشی اجناس؟ آیا با اجرای فیبرنوری، کابل‌دزدی به پایان می‌رسد؟ | پاسخ مسئولان به مطالبه شهروندان حمایت مدیریت شهری مشهد از صنایع و کارآفرینان ادامه‌دار خواهد بود + فیلم توضیحات مدیرعامل تامین اجتماعی درباره شیوه‌نامه بیمه کارگران ساختمانی پیش‌بینی قیمت دلار برای روز پنجشنبه (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) | امید به مذاکره باز هم دلار را عقب راند پیش‌بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه (۱۶ مرداد ۱۴۰۴ )| بازار طلا بازیچه افت دلار شد آیا قطعی برق در تهران ۴ ساعته شده است؟ (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) هدف‌گذاری ۳ هزار مگاواتی برای تولید برق سبز در خراسان رضوی تا پایان ۱۴۰۶ خرید طلا و سکه در سیزدهم ماه صفر | کشتی‌آرای: خرید طلا در سیزدهم صفر یک پدیده خرافاتی است پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال ۱۴۰۴ با توجه به معاملات امروز بورس کالا (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) اعلام شد ریزش ۳۴ هزار واحدی شاخص بورس در آخرین روز کاری هفته | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۵ مرداد ۱۴۰۴) مکان‌های اسکان اضطراری زائران در مشهد در سه روز پایانی ماه صفر قطعی برق نخواهند داشت استاندار خراسان رضوی: ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر استان تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۴۰۰ مگاوات افزایش می‌یابد بانک مرکزی: خرید ارز اربعین از بانک سپه امکان‌پذیر شد بازگشت قطعی برق ۴ ساعته به کشور قیمت امروز دینار عراق در مشهد (چهارشنبه، ۱۵ مرداد ۱۴۰۴) مهلت نهایی تمدید بیمه شخص ثالث با بخشودگی کامل جریمه اعلام شد
سرخط خبرها

کار قاچاق زعفران از چمدان‌های مسافری گذشت | محموله‌ها با تریلی خارج می‌شوند

  • کد خبر: ۳۱۷۱۷۳
  • ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۴۹
کار قاچاق زعفران از چمدان‌های مسافری گذشت | محموله‌ها با تریلی خارج می‌شوند
قاچاق زعفران در سال‌های اخیر چنان گسترده شده که دیگر سخن از خروج چند کیلوگرم محصول از طریق چمدان‌های مسافری نیست؛ بلکه اکنون محموله‌های زعفران با تریلی از کشور خارج می‌شوند!

به گزارش شهرآرانیوز، این روند نه‌تنها موجب از دست رفتن درآمد‌های ارزی کشور شده، بلکه جایگاه برند ملی زعفران ایران را در بازار‌های جهانی متزلزل کرده است.

بسیاری از این محموله‌های قاچاق، پس از خروج از مرز، با برند‌های دیگر کشور‌ها بسته‌بندی و عرضه می‌شوند. چرا این حجم گسترده از زعفران به صورت غیرقانونی از کشور خارج می‌شود؟ پاسخ ساده است: صادرکنندگان رسمی با سد محکم تعهد ارزی و موانع پیچیده بانکی روبه‌رو هستند، در حالی که قاچاقچیان بدون هیچ‌گونه محدودیتی محصول را به بازار‌های هدف ارسال می‌کنند. وقتی صادرکننده‌ای که مسیر قانونی را طی می‌کند، با خطر زیان مالی روبه‌رو باشد، طبیعی است که یا عطای صادرات را به لقایش ببخشد یا مجبور شود به روش‌های غیررسمی متوسل شود.

ناترازی‌های صادراتی؛ عامل تشدید بحران

مشکل اصلی، ناترازی‌های اقتصادی و تصمیمات ناپایدار در حوزه سیاست‌های ارزی و صادراتی است. برای نمونه، بانک مرکزی در مقاطعی به صادرکنندگان اجازه داد که ارز حاصل از صادرات خود را در قالب واردات کالا‌های دیگر تسویه کنند، اما ناگهان این سیاست تغییر کرد و آنان مجبور شدند ارز خود را با نرخ‌های تعیین شده در سامانه مبادلات ارزی بفروشند. این سیاست‌های نوسانی، موجب شده است که صادرکنندگان واقعی میدان را ترک کنند و فضا برای فعالیت کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای و صادرات صوری باز شود. نتیجه چنین سیاست‌هایی، چیزی جز کاهش رسمی صادرات و افزایش قاچاق نیست. آمار‌ها نشان می‌دهد که در هفت ماهه ابتدایی امسال، صادرات زعفران ۴۲ درصد کاهش یافته، اما در سه ماهه اخیر رشد ۴۷ درصدی داشته است. این نوسانات، خود گویای نبود یک راهبرد پایدار برای مدیریت صادرات است.

راه‌حل چیست؟

۱- رفع موانع تعهد ارزی: تا زمانی که صادرکنندگان مجبور باشند ارز خود را با نرخ‌های غیرواقعی به دولت بفروشند یا از صادرات صرف‌نظر خواهند کرد یا به روش‌های غیررسمی روی خواهند آورد. نظام ارزی باید انعطاف‌پذیرتر شود.

۲- تفکیک محصولات کشاورزی از سایر کالا‌های صادراتی: زعفران و سایر محصولات کشاورزی شرایطی کاملا متفاوت از محصولات صنعتی دارند و نباید در چارچوب‌های مشابهی قرار گیرند.

۳- ایجاد مشوق‌های صادراتی: دولت باید با کاهش تعرفه‌ها، ارائه تسهیلات ارزان‌قیمت و حمایت از بسته‌بندی و برندینگ، صادرکنندگان را به فعالیت رسمی ترغیب کند.

۴- کنترل جدی مرزها: نظارت بر مبادی خروجی باید تشدید شده تا از قاچاق گسترده زعفران جلوگیری شود.

فرصتی که در حال از دست رفتن است- زعفران ایران، علاوه بر ارزش اقتصادی، یک میراث ملی است. اما اگر سیاست‌های ناکارآمد فعلی ادامه یابد، نه‌تنها بخش عمده‌ای از این بازار را به رقبا واگذار خواهیم کرد، بلکه خطر از بین رفتن هویت ایرانی این محصول نیز جدی خواهد شد. نجات زعفران از چنگال قاچاق و ناترازی‌های اقتصادی، تنها با یک عزم ملی و اصلاحات جدی در سیاست‌های صادراتی ممکن است. ایران باید جایگاه واقعی خود را در این بازار پس بگیرد؛ فرصتی که اگر از دست برود، به سادگی باز نخواهد گشت.

منبع:  روزنامه اعتماد

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->